Certyfikacja produkcji ekologicznej
POSTĘPUJ ZGODNIE Z GLOBALNYMI STANDARDAMI ZAPEWNIENIA BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI I ZDROWIA KONSUMENTÓW
CZym jest produkcja ekologiczna?
Produkcja ekologiczna to zrównoważony system zarządzania rolnictwem oparty na korzystaniu z zasobów naturalnych, w sposób odpowiedzialny, z uwzględnieniem cyklów przyrody, z zachowaniem naturalnej żyzności gleby i wysokiej różnorodności biologicznej. Celem produkcji ekologicznej jest produkowanie szerokiego asortymentu, wysokiej jakości produktów spożywczych wolnych od GMO, z wykorzystaniem przyjaznych dla środowiska metod i procesów, ograniczeniem stosowania technologicznych dodatków do żywności, w celu zaspokojenia rosnącego zainteresowania i oczekiwań konsumentów.
Certyfikat żywności ekologicznej
Jeżeli jesteś rolnikiem, przetwórcą surowców rolnych: zbóż, mięsa, mleka, ryb, dystrybutorem, importerem i uważasz za ważne:
- poszanowanie środowiska i dobrostanu zwierząt
- zapewnienie swoich klientów, że produkt spożywczy jest wytwarzany z surowców pochodzących z rolnictwa ekologicznego
- przedstawienie dowodu swoim klientom, że produkt jest pod nadzorem - od produkcji surowca do dystrybucji produktu gotowego, przez niezależny i bezstronny podmiot
- etyczne podejście, zaangażowanie się w zrównoważony rozwój
To certyfikat produkcji ekologicznej jest dla Ciebie. System Produkcji Ekologicznej kierowany jest do całej branży rolno-spożywczej.
Nasze podejście
Bureau Veritas prowadzi niezależną i obiektywną ocenę certyfikacji wyrobów na zgodność ze standardem produkcji ekologicznej w zakresie:
- Produkcja rolna – produkcja roślinna i zwierzęca, w tym pszczelarstwo, z wyłączeniem Akwakultury
- Przygotowanie:
- przetwarzanie i konserwowanie
- pakowanie/znakowanie/konfekcjonowanie/Co-packing
- Obrót - Wprowadzanie na rynek/Dystrybucja/Przechowywanie/Eksport/Import.
Dlaczego Bureau Veritas?
- Wieloletnie doświadczenie w certyfikacji rolnictwa ekologicznego.
- Doświadczenie w certyfikacji produkcji żywności: BRC, IFS, VLOG, MSC, IPR, GLOBALG.A.P.
- Wysokie kwalifikacje w zakresie certyfikacji uznawanych przez czołowych detalistów: Auchan, Carrefour, Metro.
- Kompetentny personel, audytorzy z wieloletnim doświadczeniem w certyfikacji produkcji ekologicznej.
Zapytaj o szczegóły oferty:
Artur Kosecki
+48 691 801 751,
KTO MOŻE OTRZMAĆ EKO CERTYFIKAT?
- Gospodarstwa rolne zainteresowane uzyskaniem ekologicznych produktów w zakresie produkcji roślinnej i/lub zwierzęcej.
- Producenci metodami ekologicznymi warzyw, owoców, zbóż, mleka, mięsa, jaj, innych.Przetwórcy surowców rolnych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
- Importerzy i inne podmioty wprowadzające do obrotu produkty ekologiczne z UE i spoza UE.
Certyfikat ekologiczny – jak uzyskać logo produkcji ekologicznej na produkcie?
-
Należy spełnić wymagania rozporządzeń unijnych oraz przepisów krajowych, w tym takich najważniejszych aktów prawnych jak: Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007. Zgłosić się do upoważnionej jednostki certyfikującej i poddać się kontroli produkcji ekologicznej.
- Uzyskać certyfikat produkcji ekologicznej.