Certyfikacja produkcji ekologicznej

Certyfikacja produkcji ekologicznej

Rolnictwo ekologiczne wspiera zrównoważony rozwój, poprawia dobrostan zwierząt oraz przyczynia się do wzrostu lokalnej gospodarki. Rosnąca świadomość konsumentów napędza popyt na produkty ekologiczne, co zwiększa ich dostępność i wpływa na stymulacje produkcji rolnej. W ten sposób rolnictwo ekologiczne staje się odpowiedzią na poszukiwania zrównoważonego podejścia do produkcji żywności, jak również innych pochodnych produktów.

Czym jest produkcja ekologiczna?

Produkcja ekologiczna to zrównoważony system zarządzania rolnictwem oparty na korzystaniu z zasobów naturalnych, w sposób odpowiedzialny, z uwzględnieniem cyklów przyrody, z zachowaniem naturalnej żyzności gleby i wysokiej różnorodności biologicznej. Głównym celem produkcji ekologicznej jest produkowanie szerokiego asortymentu, wysokiej jakości produktów spożywczych wolnych od GMO, z wykorzystaniem przyjaznych dla środowiska metod i procesów, ograniczeniem stosowania produktów i substancji niepochodzących z produkcji ekologicznej, w celu zaspokojenia rosnącego zainteresowania i oczekiwań konsumentów.

Jakie wyroby podlegają aktualnym wymogom unijnym dot. produkcji ekologicznej?

Unijne przepisy dotyczące produkcji ekologicznej obejmują szeroką gamę produktów, które muszą spełniać określone standardy. Wśród nich wymienić można:

  1. Produkty rolnicze – warzywa i owoce, zboża i nasiona oleiste, rośliny strączkowe.
  2. Produkty zwierzęce – mięso (wołowina, wieprzowina, drób, baranina, itp.), jaja, mleko i produkty mleczne.
  3. Produkty przetworzone – przetworzone produkty spożywcze (np. dżemy, soki, przetwory warzywne), pieczywo i produkty zbożowe, produkty mleczne (sery, jogurty).
  4. Produkty rybołówstwa i akwakultury – ryby i owoce morza, algi.
  5. Pasze – pasze dla zwierząt hodowlanych, surowce paszowe.
  6. Materiał siewny i roślinny – nasiona, sadzonki, materiał roślinny do rozmnażania.
  7. Wino – produkowane zgodnie ze specyficznymi zasadami dotyczącymi uprawy winorośli.

Certyfikat produkcji ekologicznej

Jeżeli jesteś producentem rolnym, podmiotem zajmującym się przygotowaniem, przetwarzaniem, konserwowaniem, przechowywaniem, dystrybutorem, importerem, eksporterem produktów pochodzenia rolniczego i uważasz za ważne:

  • poszanowanie środowiska,
  • zapewnienie swoich klientów, że produkt ekologiczny jest wytworzony z surowców pochodzących z rolnictwa ekologicznego,
  • przedstawienie dowodu swoim klientom, że produkt jest pod nadzorem – od produkcji podstawowej surowca do dystrybucji produktu gotowego, przez niezależny i bezstronny podmiot,
  • etyczne podejście, zaangażowanie się w zrównoważony rozwój.

To certyfikat produkcji ekologicznej jest dla Ciebie. System Produkcji Ekologicznej kierowany jest do całej branży rolno-spożywczej.

Zapytaj o szczegóły oferty:

Artur Kosecki

+48 691 801 751,

artur.kosecki@bureauveritas.com

Kto może otrzymać eko certyfikat?

Certyfikat ekologiczny otrzymują podmioty, które spełniają określone wymagania dotyczące produkcji ekologicznej. Oto główne kategorie działalności dla których można ubiegać się o eko certyfikat:

  1. Gospodarstwa rolne zainteresowane uzyskaniem ekologicznych produktów w zakresie produkcji roślinnej i/lub zwierzęcej.
  2. Podmioty przygotowujące produkty ekologiczne.
  3. Podmioty przetwarzające surowce rolne pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
  4. Podmioty przechowujące produkty ekologiczne.
  5. Importerzy i inne podmioty wprowadzające do obrotu produkty ekologiczne z UE i spoza UE.

Certyfikat ekologiczny – jak go otrzymać?

  1. Należy spełnić wymagania rozporządzeń unijnych oraz przepisów krajowych. Główny akt prawny to: Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007.
  2. Zgłosić się do upoważnionej jednostki certyfikującej.
  3. Poddać się kontroli produkcji ekologicznej i wykazać spełnienie wymagań.

Rolnictwo ekologiczne – certyfikacja krok po kroku

Certyfikacja ekologiczna jest procesem, który obejmuje kilka etapów, od przygotowania do inspekcji po uzyskanie certyfikatu. Oto szczegółowy przewodnik krok po kroku:

  1. Przygotowanie do certyfikacji – pierwszym etapem prac nad uzyskaniem certyfikatu ekologicznego jest zapoznanie się z przepisami dotyczącymi produkcji ekologicznej obowiązujących w Polsce oraz standardami międzynarodowymi, takimi jak te określone przez Unię Europejską (np. rozporządzenie UE 2018/848).
  2. Wybór jednostki certyfikującej rolnictwo ekologiczne.
  3. Wdrożenie wymagań ekologicznych – kolejny krok to dostosowanie swoich praktyk rolniczych i/lub wdrożenie wymagań do prowadzonych działalności. Obejmuje to m.in. rezygnację z syntetycznych nawozów, pestycydów i inne wykluczenia produktów i substancji.  Kluczowe jest także prowadzenie szczegółowej dokumentacji wszystkich działań, w tym zakupów, użycia środków do produkcji, zapisów z mycia i sprzątania, sprzedaży itp.
  4. Aplikacja i przygotowanie do inspekcji – po kontakcie i złożeniu wniosku o certyfikację ekologiczną w wybranej jednostce oraz przygotowaniu wszelkich wymaganych dokumentów przeprowadzana jest inspekcja. Inspekcja przeprowadzana jest w miejscu prowadzania działalności, gdzie ocenia się czy spełnione są wymogi produkcji ekologicznej.
  5. Ocena i wydanie certyfikatu ekologicznego – z inspekcji sporządzany jest raport, zawierający ocenę zgodności oraz ewentualne zalecenia dotyczące działań naprawczych. Jednostka certyfikacyjna rolnictwo ekologiczne podejmie decyzję certyfikacyjną o przyznanie certyfikatu.

Uzyskanie certyfikatu ekologicznego to inwestycja, która przynosi długoterminowe korzyści zarówno dla producentów, jak i konsumentów. Warto przy tym pamiętać, że certyfikacja ekologiczna jest procesem ciągłym, wymagającym regularnych inspekcji i przestrzegania wysokich standardów, aby utrzymać status eko certyfikatu.

Zapytaj

o szczegóły

oferty

Wyślij zapytanie

Certyfikat rolnictwa ekologicznego – nasze podejście

Bureau Veritas prowadzi niezależną i obiektywną ocenę certyfikacji wyrobów na zgodność ze standardem produkcji ekologicznej w zakresie:

  • produkcji rolnej – produkcja roślinna i zwierzęca, w tym pszczelarstwo, z wyłączeniem akwakultury,
  • przygotowania produktów rolnych z eko certyfikatem:
    • przetwarzanie i konserwowanie,
    • pakowanie/znakowanie/konfekcjonowanie/co-packing,
  • wprowadzanie na rynek produktów z eko certyfikatem – dystrybucja/przechowywanie/eksport/import.

Dlaczego skorzystać z pomocy Bureau Veritas przy uzyskiwaniu certyfikatu ekologicznego?

Wieloletnie doświadczenie w certyfikacji rolnictwa ekologicznego.

Doświadczenie w certyfikacji produkcji żywności: BRC, IFS, VLOG, MSC, IPR, GLOBALG.A.P.

Wysokie kwalifikacje w zakresie certyfikacji uznawanych przez czołowych detalistów: Auchan, Carrefour, Metro.

Kompetentny personel, inspektorzy z wieloletnim doświadczeniem w certyfikacji produkcji ekologicznej.

Wypełnij formularz kontaktowy
Jak możemy Ci pomóc?
Proszę zaznaczyć przynajmniej jedną opcję wyboru

Zapoznaj się z naszą Polityką prywatności.

* Pola wymagane