Certyfikacja MSC
CERTYFIKAT MSC ZAPEWNIA ODPOWIEDZIALNE RYBOŁÓWSTWO I ZRÓWNOWAŻONY POŁÓW RYB
Certyfikat MSC – odpowiedź na rosnące potrzeby rybołówstwa
Światowe spożycie produktów rybołówstwa stale wzrasta. Aż 75% zasobów rybnych jest w pełni lub nadmiernie eksploatowanych (według raportu FAO - Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa - z 2005 roku). Popyt na mączkę i olej rybny również skutkuje rosnącą presją połowową, podczas gdy rybny przemysł hodowlany rozwija się i nasila, niszcząc ekosystemy i środowisko naturalne.
W obliczu problemu FAO opracowała następujące dokumenty:
- kodeks Odpowiedzialnego Rybołówstwa (1995)
- wytyczne dotyczące oznakowania ekologicznego ryb i produktów rybołówstwa pochodzących z łowisk morskich (2005).
Działanie to ma na celu wyróżnienie produktów rybołówstwa pochodzących z odpowiedzialnych połowów. Obecnie, aby sprostać wymaganiom konsumentów i sprzedawców, dostawcy nie tylko muszą dowieść, że oferowane przez nich produkty są bezpieczne i wysokiej jakości.
Ich zadaniem jest także udowodnić, że szanują środowisko naturalne, inwestują w zrównoważone zarządzanie zasobami rybnymi oraz postępują zgodnie z normami społecznymi, zapewniając przy tym bezpieczeństwo swojej załogi.
Rozwiązania w ramach certyfikacji MSC
Bureau Veritas proponuje kilka programów odpowiedzialnego rybołówstwa, dostosowanych do potrzeb klientów. Rozwiązania te stworzone zostały w oparciu o sześć różnych zagadnieñ wymagających odpowiedzialnego postępowania:
- ZASOBY MORSKIE: utrzymywanie ustalonej biomasy poszczególnych gatunków, zwiększanie selektywności i obniżanie liczby odpadów.
- ŚRODOWISKO NATURALNE: utrzymywanie zdrowych ekosystemów, oszczędzanie energii (tzw. carbon footprint), obniżanie poziomu zanieczyszczeń, ograniczanie wycieków do morza oraz zapobieganie utracie narzędzi połowowych.
- BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI: zapewnianie bezpieczeństwa produktów rybnych na pokładzie i na wszystkich etapach łańcucha przetwórczego.
- ZAŁOGA: poprawa warunków i bezpieczeństwa pracy, zwiększanie świadomości w zakresie przepisów socjalnych.
- JAKOŚĆ: gwarancja jakości produktów i procesów oraz możliwość określenia pochodzenia produktów, mająca na celu przypisanie odpowiedzialności na każdym etapie.
- ROZWÓJ LOKALNY I SPRAWIEDLIWY SYSTEM PODZIAŁU: ogólnoświatowy wkład w rozwój lokalny.
Dlaczego Bureau Veritas?
- Specjalistyczna wiedza na temat produktów rybołówstwa. Bureau Veritas oferuje Państwu pomoc na każdym etapie łańcucha dostaw produktów rybołówstwa. Certyfikat MSC zapewni Państwu zgodność z najwyższymi normami jakości, bezpieczeństwa i higieny pracy, środowiska oraz odpowiedzialności społecznej.
- Kwalifikacje Bureau Veritas w zakresie łańcucha dostaw produktów rybołówstwa uznawane są przez liczących się sprzedawców, takich jak: Auchan, Carrefour, Casino, Eroski, Metro, Systeme U itp. Bureau Veritas jest również jednym z liderów na rynku kompleksowych usług morskich dla armatorów i przetwórców żywności.
- Sieć. Działamy w ponad 100 krajach na całym świecie, co oznacza, że oferujemy naszym klientom zarówno międzynarodowe doświadczenie, jak i szczegółową wiedzę w zakresie norm lokalnych.
- Znak rozpoznawany na całym świecie. Znak „Bureau Veritas” uznawany jest za symbol ciągłego dążenia do doskonałości, zrównoważonego rozwoju i rzetelności.
CZYM JEST UZNANIE BUREAU VERITAS?
Uznanie Bureau Veritas oznacza uznanie danego produktu lub procesu za zgodny z określonymi normami (wymogami, metodami itp.), wskazanymi przez klienta i poddanymi przez Bureau Veritas analizie. Na podstawie tego typu niezależnej kontroli (przeprowadzanej przez organizację zewnętrzną) przyznaje się certyfikat zgodności z normą ISO 17020 dla produktów rybołówstwa. Zdobycie takiego uznania może okazać się kamieniem milowym w dążeniach danej firmy lub branży w kierunku zdobycia „oficjalnej” certyfikacji.
JAKIE UZNANE RODZAJE CERTYFIKACJI OBOWIĄZUJĄ W DZIEDZINIE ODPOWIEDZIALNEGO RYBOŁÓWSTWA?
MSC jest niezależną organizacją pozarządową powstałą w 1997 roku. Jej zadaniem jest walka z problemem przełowienia. Przy współpracy z naukowcami, ekspertami ds. rybołówstwa i grupami ochrony, MSC opracowała normę środowiskową, na podstawie której przeprowadza się ocenę, a następnie nagradza zrównoważone łowiska, tzn. takie, w których znajdują się zdrowe zasoby, które w minimalnym stopniu oddziałują na środowisko oraz charakteryzują się wydajnym systemem zarządzania połowami. Wybierając jeden z tysiąca produktów rybołówstwa opatrzonych certyfikatem MSC, konsumenci wspierają odpowiedzialne rybołówstwo i przyczyniają się do zdrowego środowiska morskiego.
CZYM JEST „OZNAKOWANIE EKOLOGICZNE PRODUKTÓW RYBOŁÓWSTWA” (DEFINICJA FAO Z PAŹDZIERNIKA 2005 ROKU)?
Oznakowanie ekologiczne produktów rybołówstwa to logo, którym oznaczone są produkty rybołówstwa pochodzące z ryb złowionych w sposób odpowiedzialny.