6 października br. została opublikowana nowa,7 wersja standardu IFS, dostosowana do obowiązujących wymagań GFSI, FSMA i przepisów UE.
Zmiany dotyczą listy kontrolnej (checklist), protokołu certyfikacji jak również formy raportowania.
Najważniejsze zmiany w IFS v. 7
- Audyt staje się oceną, podkreślając podejście do produktów i procesów IFS zgodnie z ISO / IEC 17065;
- Większy nacisk na ocenę na miejscu;
- Doprecyzowanie systemu oceny B;
- Wprowadzenie niezapowiedzianych ocen w cyklu 3 letnim;
- Obowiązek posiadania przez audytowanego ważnego GLN (globalny numer lokalizacji);
- Kultura bezpieczeństwa żywności została włączona do wymagań standardu;
- Nowa definicja outsourcingu oraz konieczność podkreślenia w zakresie oceny produktów handlowych;
- Dostosowanie do ogólnych zasad higieny żywności Kodeksu i włączenie kilku wymagań FSMA w obszarze HACCP.
Dodano 12 nowych wymagań w liście kontrolnej, w obszarach:
Odpowiedzialność kierownictwa wyższego szczebla; Przegląd zarządzania; Zakupy (outsourcing – 3 nowe wymogi); Produkcja i magazyn; Czyszczenie i dezynfekcja; Ograniczanie ryzyka ciał obcych: zanieczyszczenie fizyczne; Monitorowanie i kontrola szkodników: infrastruktura terenu i szkodniki ; Identyfikowalność: wyniki testów i zapisy ; Oszustwa związane z żywnością: odpowiedzialność; Plan ochrony żywności.
Oceny IFS Food w wersji 7 można dokonywać od 1 marca 2021 r. Wdrożenie stanie się obowiązkowe dla wszystkich certyfikowanych firm od 1 lipca 2021 r.
Katarzyna Kostrzewa
Audytor wiodący i ekspert techniczny ICC Food PL
Bureau Veritas Polska