News
Ocena Świadomości Klimatycznej polskich spółek giełdowych 2023
certyfikacja BRC
Certyfikacja
BRC GS
UDOWODNIJ, ŻE TWOJE PRODUKTY SĄ BEZPIECZNE I NIE ZAGRAŻAJĄ ŻYCIU I ZDROWIU KONSUMENTÓW
Kogo obowiązuje BRC Global Standard?
Brytyjska organizacja BRC (British Retail Consortium), działająca od 1998 roku, skupiająca brytyjskie, skandynawskie, duńskie i holenderskie sieci hipermarketów opracowała standardy dla:
- producentów żywności (BRC GS Food)
- operatorów logistycznych (BRC GS Storage & Distribution)
- producentów opakowań (BRC GS Standard for Packaging Materials)
- producentów wyrobów gospodarstwa domowego i kosmetyków oraz innych produktów nie będących oraz żywnością ani opakowaniami (BRC GS Consumer Products)
- dostarczających im produkty tzw. „marki własnej”
- pośredników i agentów ( BRC GS Agents and Brokers).
Rodzina standardów BRC GS
- BRC GS Food zawiera wymagania w zakresie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności dla producentów i dostawców żywności („marki własnej”) oraz określa zasady audytowania. Łączy zasady GMP, GHP oraz wymagania HACCP z elementami systemu zarządzania.
- BRCGS Standard for Packaging Materials stawia wymagania wobec producentów opakowań, materiałów opakowaniowych przeznaczonych przede wszystkim dla żywności, jak również producentów opakowań o innym przeznaczeniu. Są to głównie wymagania w zakresie higieny zakładu i produkcji oraz systemu zarządzania jakością. BRCGS Standard for Packaging Materials został stworzony przez British Retail Consortium (BRC GS) i Institute of Packaging (IoP) w roku 2001.
- BRC GS Storage & Distribution podaje wymagania dotyczące składowania, dystrybucji i sprzedaży hurtowej oraz zlecanych usług w zakresie paczkowanych i sprzedawanych luzem wyrobów spożywczych, materiałów opakowaniowych i towarów konsumpcyjnych.
- BRC GS Consumer Products skierowany jest do producentów artykułów typu „non-food” (np.: producentów chemii gospodarstwa domowego, kosmetyków, tekstyliów, szkła, itp.) przeznaczonych bezpośrednio dla konsumenta finalnego.
- BRC GS Agents and Brokers stosowany w przypadku firm, które nie produkują, przetwarzają, nie pakują oraz nie przechowują w ich własnych obiektach lub zakładach żywności, a jedynie kupują, sprzedają produkty.
Kroki w procesie certyfikacji brc GS
- Certyfikat BRC GS przyznaje się konkretnemu zakładowi produkcyjnemu na 12 lub 6 miesięcy licząc od daty jego przyznania w zależności od uzyskanego poziomu.
- Maksymalny czas od daty audytu do przyznania certyfikatu to 42 dni.
- Podczas audytu oceniany jest poziom spełnienia wymagań standardu BRC GS. Brak spełnienia wymagań oznacza niezgodność. Poziom niezgodności audytor określa na podstawie wagi i ryzyka w oparciu o zebrane dowody.
- Raport oraz dowody działań korygujących są weryfikowane podczas przeglądu technicznego przez kierownictwo jednostki certyfikacyjnej, które ostatecznie podejmuje decyzję o przyznaniu certyfikatu i poziomie oceny (A, B, C lub D). Oceny A , B , C ( w przypadku 1 dużej niezgodność) są pozytywne, certyfikat BRC GS jest przyznawany. Natomiast przy ocenie C (w tym 2 duże niezgodności) oraz D wymagany jest audyt ponowny w terminie do 28 dni potwierdzający zamknięcie niezgodności, a także zwiększona częstotliwość ponownych audytów z „co 12 miesięcy” na „co 6”. Ocena poniżej D skutkuje nieprzyznaniem certyfikatu.
Dlaczego Bureau Veritas?
- Największa w Polsce ilość wydanych certyfikatów BRC GS we wszystkich sektorach rynku spożywczego.
- Doświadczenie w certyfikacji BRC GS od 2003 roku. Aktywny członek BRC GS. Bureau Veritas posiada globalne akredytacje (UKAS, COFRAC, DAR) na wszystkie normy i standardy dla żywności oraz polską PCA na certyfikację BRC GS Food.