Audyt zgodności z RODO

WEBINAR: Audyt RODO. Dlaczego warto weryfikować system ochrony danych?

lis. 13 2019

DATA:

29.11.2019

GODZINA:

10:30 -12:00

webinar RODO

O webinarze:

Spełnienie wymogów wynikających z RODO nie jest działaniem jednorazowym, gdyż wymaga ciągłego doskonalenia.

Zapraszamy na bezpłatny webinar Bureau Veritas pt.:

AUDYT RODO.
DLACZEGO WARTO WERYFIKOWAĆ SYSTEM OCHRONY DANYCH?

Dlaczego warto uczestniczyć w webinarze?

Większość organizacji przy wdrożeniu RODO bardziej skupiała się na tym by zdążyć przed terminem 25 maja 2018r., a nie na tym by system ochrony danych osobowych działał w organizacji przez kolejne lata.

Działania, które organizacje podjęły w ubiegłym roku mogą wymagać zmian. W maju 2019r. polski ustawodawca znowelizował ponad 160 ustaw dostosowując je do RODO. Dodatkowo pojawiły się nowe wytyczne Europejskiej Rady Ochrony Danych Osobowych (ERODO) w zakresie stosowania monitoringu wizyjnego, odbierania zgody na przetwarzanie danych osobowych jak i dotyczące zasady przejrzystości. Ponadto decyzje administracyjne nakładające kary na administratorów danych pokazują, jakie najczęściej błędy popełniły organizacje.

Z tego punktu widzenia audyt systemu ochrony danych służy potwierdzeniu zgodności z wymogami prawa, ale przede wszystkim służy odnajdywaniu i likwidowaniu luk w systemie, zanim zrobią to hakerzy lub kontrola Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

DLACZEGO OCENA SYSTEMU NA ZGODNOŚĆ Z RODO DAJE NAJWIĘKSZĄ GWARANCJĘ BEZPIECZEŃSTWA?

Niestety audyty wewnętrzne nie zawsze dają pełny obraz sytuacji. Często brak obiektywnego podejścia powoduje zniekształcenie rzeczywistego stanu systemu ochrony danych osobowych w organizacji. Warto skorzystać z audytu zewnętrznego by dowiedzieć się, co należy poprawić, lub co mogłoby działać lepiej.

Omawiane zagadnienia

• przygotowanie do audytu,
    • audyt zgodności całej organizacji,
    • audyt poszczególnych procesów przetwarzania danych osobowych,