Certyfikat FSC

WED 2020: It's Time for Nature

cze. 5 2020

#TIME FOR NATURE

to hasło tegorocznego World Environment Day 2020.

Światowy Dzień Ochrony Środowiska, którego gospodarzem w tym roku jest Kolumbia, jest najbardziej znanym dniem popularyzacji działań na rzecz środowiska. Od 1974 r. święto obchodzone jest co roku 5 czerwca: angażując rządy, przedsiębiorstwa, sławy i zwykłych obywateli, aby poświęcili swój czas i w tym dniu skoncentrowali się na palącym problemie jakim jest ochrona środowiska.

W tym roku tematem przewodnim jest różnorodność biologiczna - problem, który jest zarówno pilny, jak i egzystencjalny. Ostatnie wydarzenia, od pożarów buszu w Brazylii, Stanach Zjednoczonych i Australii po inwazję szarańczy w Afryce Wschodniej - a teraz globalną pandemię chorób - pokazują współzależność ludzi i środowiska jako bardzo mocno powiązaną sieć.

Ten rok w gwałtowny sposób zrewidował nasze priorytety i przewartościował nasze patrzenie na rzeczywistość domagając się aby ostatecznie przestać ignorować naturę jako podstawę naszego istnienia.

Nastały wyjątkowe czasy, w których natura wysyła nam wiadomość:

Aby dbać o siebie, musimy dbać o środowisko.
Czas „się obudzić”. Być uważnym i świadomym swoich działań.
Czas zabrać głos wobec braku szacunku dla środowiska.

Musimy położyć większy nacisk na świadomość i istotność naszych powiązań z naturą. Jedzenie, które jemy, powietrze, którym oddychamy, woda, którą pijemy, oraz klimat, który sprawia, że nasza planeta nadaje się do zamieszkania, pochodzą z natury.

Czy zauważamy tę prostą i podstawową zależność?

W związku ze Światowym Dniem Ochrony środowiska 2020 i jego tegorocznym tematem przewodnim zapraszamy i zachęcamy do zapoznania się ze stroną: https://www.worldenvironmentday.global/

Co możemy zrobić wspólnie dla środowiska?

Bureau Veritas jako firma zaangażowana społecznie i środowiskowo ma w swoich celach również zmniejszanie negatywnego wpływu na klimat.

W ramach tzw. on-boardingu, Bureau Veritas sadzi drzewo w imieniu każdego nowo przyjętego pracownika na świecie.

W 2019 roku posadziliśmy w ten sposób
350drzew, które są również metaforą wzrostu i rozwoju nowego pracownika.

Wszystkich chętnych do pracy z nami zapraszamy do aplikowania.

Więcej o akcji #reforestAction: https://www.reforestaction.com/en/our-network

onboarding tree