Policzyliśmy ślad węglowy Ringier Axel Springer Polska

Maj. 28 2021
Od maja 2021 r. wszystkie marki Ringier Axel Springer Polska mają zerowy ślad węglowy. Właściciel Forbesa, Newsweeka czy Onetu jest  pierwszym w Polsce wydawcą mediów, który ogłosił zeroemisyjność. W weryfikacji  emisji gazów cieplarnianych RAS Polska wspierało Bureau Veritas Polska. W porannym programie Onet Witold Dżugan, Dyrektor Certyfikacji mówił o kwestiach związanych z obliczaniem i redukcją śladu węglowego.

Witold Dżugan, Dyrektor Pionu Certyfikacji Bureau Veritas Polska, był gościem Beaty Tadli w programie Onet Rano #Wiem emitowanym 27 maja 2021 r., gdzie razem z Olgą Korolec, Group Sustainability Director w Ringier Axel Springer Polska, mówił o liczeniu śladu węglowego i możliwościach kompensacji emisji gazów cieplarnianych.

witold dzugan_onet

Bureau Veritas Polska było partnerem wydawcy m.in. Newsweeka, Forbesa, Onetu, Przeglądu Sportowego czy Auto Świata w analizie emisji gazów cieplarnianych. Szczegółowe obliczenia wykazały, że ślad węglowy w największym stopniu generowany jest w dwóch obszarach. Pierwszy to druk i dystrybucja gazet, a drugi przetwarzanie danych. O ile to pierwsze, w przypadku wydawcy licznych tytułów prasowych nie powinno dziwić, o tyle tak duży wpływ gromadzenia, przechowywania i obróbki danych cyfrowych może być zaskakujące. Jednak potężne serwerownie to również generatory gazów cieplarnianych o czym RAS przekonał się podczas audytu.

„Od wielu lat zajmujemy się obliczaniem emisji gazów cieplarnianych polskich przedsiębiorstw, także tych notowanych na giełdzie i jesteśmy zaangażowani w promowanie idei liczenia śladu węglowego. Z przykrością muszę przyznać, że wiedza polskich firm na temat zmian klimatycznych jest nadal niewielka, a jedynie nieliczni podejmują działania w tym obszarze, choć przyznać należy, że zmienia sie to w bardzo szybkim tempie. Cieszy nas, że doświadczenie w zakresie obliczeń śladu węglowego przekonało RAS Polska do wybrania Bureau Veritas jako partnera wspierającego w tym ważnym przedsięwzięciu. Cieszy nie tylko dlatego, że to kolejna duża firma, która chce być odpowiedzialna i minimalizować swoje emisje, ale także dlatego, że to potężna machina informacyjna. Mam nadzieję, że RAS - dzięki swoim mediom i dziennikarzom - dotrze do większej liczby przedsiębiorców oraz Polaków w ogóle, i pozwoli im zrozumieć, że czasu naprawdę nie mamy dużo” - mówi Witold Dżugan.

witold dzugan_onet

Olga Korolec przyznała w rozmowie, że planowane przez Komisję Europejską osiągnięcie neutralności klimatycznej w 2050 roku to zbyt odległa perspektywa i myśląc poważnie o przyszłości naszej planety trzeba działać natychmiast. Group Sustainability Director RAS powiedziała, że Grupie zależy na wypracowaniu rozwiązań, które staną się standardem. Dlatego też RAS Polska będzie promować ideę zeroemisyjności i nawiązywać współpracę z podobnie działającymi podmiotami. Im więcej organizacji zeroemisyjnych, tym lepiej dla nas wszystkich.

Jak Ringier Axel Springier Polska redukuje swoje emisje?

Analiza przeprowadzona przez Bureau Veritas Polska wykazała, że w 2020 roku Grupa RAS Polska wygenerowała 20 608 ton ekwiwalentu CO2, podczas gdy w 2019 roku było to 23 078 ton.

RAS Polska ograniczanie swego śladu węglowego zaczął realizować już od 2018 roku, konsekwentnie wdrażając kolejne działania. Emisje udało się ograniczyć m.in. dzięki wykorzystywaniu większej ilości papieru makulaturowego, zamknięciu własnej serwerowni i przejściu na niskoemisyjną serwerownię Amazon, czy przeprowadzce do nowych ekologicznych biur w Warszawie i Krakowie. Firma rozpoczęła także akcję sadzenia lasów, systematycznie wymienia flotę samochodową na zeroemisyjną, produkuje materiały reklamowe w duchu „zero waste”.

„Ponieważ całkowite wyeliminowanie śladu węglowego nie jest możliwe, albo przynajmniej bardzo trudne, to czego nie uda się zminimalizować można skompensować, dzięki czemu osiągnięcie zeroemisyjności jest realne. Kompensacja czyli tzw. offset to narzędzie stosowane na świecie od wielu lat, choć stosunkowo mało popularne w Polsce. Również z tego powodu, że oferta polskich projektów redukcyjnych była dotychczas bardzo ograniczona. Wprawdzie kryzys klimatyczny jest wyzwaniem globalnym i wspieranie projektów sprzyjających redukcji emisji lub sekwestracji gazów cieplarnianych na całym świecie (np. budowa kuchni solarnych, zalesianie, czy nawet zmiana diety bydła w Afryce) przyczynia się do poprawy sytuacji w skali globalnej, niemniej jednak wiele do zrobienia jest również w Polsce. Co pozytywne, obserwujemy dość dynamiczny rozwój tego rynku również w naszym kraju.”- mówi Witold Dżugan.

RAS Polska w celu kompensacji angażuje się w liczne inicjatywy na całym świecie. Jest partnerem United Nations Global Compact nieustannie poszukującego skutecznych sposobów ograniczania emisji CO2. W Polsce współpracuje z fundacją Aeris Futuro, zaangażowaną w zalesianie terenów naszego kraju. Co bardzo ważne, w swoich tytułach medialnych RAS codziennie inspiruje swoich czytelników i widzów w duchu ekologii, zrównoważonego rozwoju i ograniczania swego wpływu na środowisko.

Więcej na temat obliczania, a także weryfikacji śladu węglowego z podziałem na produkt i organizację znajdą Państwo na naszej stronie w zakładce ZRÓWNOWAŻONY ROZWÓJ