zeroemisyjni

Wystartował projekt AKADEMIA ZEROEMISYJNI Ringier Axel Springer Polska!

sty. 24 2022

Ringier Axel Springer Polska uruchomiło projekt „Akademia Zeroemisyjni”, którego celem jest wspieranie firm w określeniu ich strategii osiągnięcia zeroemisyjności. Program jest oparty o cykl sześciu bezpłatnych webinarów, które poprowadzą eksperci w obszarze zrównoważonego rozwoju firm. Cały czas trwają zapisy do cyklu szkoleń, który wystartował 19 stycznia 2022 r.

„Akademia Zeroemisyjni” to platforma edukacyjna Ringier Axel Springer Polska, oferująca przedstawicielom firm eksperckie szkolenia, wspierające wypracowywanie własnej strategii obniżenia śladu węglowego. Program jest złożony z cyklu sześciu autorskich webinarów, które będą realizowane w dwutygodniowych odstępach. Uczestnicy szkoleń otrzymają dostęp do raportów i materiałów merytorycznych, zawierających również przykłady najefektywniejszych działań podejmowanych przez firmy oraz branże. Podczas webinarów wystąpią eksperci w zakresie zrównoważonego rozwoju firm, którzy zaproszą uczestników „Akademii Zeroemisyjni” do udziału w panelach oraz prezentacjach narzędzi, ułatwiających wypracowanie własnej drogi do zeroemisyjności.

- Już wkrótce nawet niemal 4 tysiące polskich firm, również małych i średnich, będzie zmuszonych prawnie do ujawniania swojego wpływu na środowisko w tym swojego śladu węglowego. Wymogi prawne to jednak nie jedyny powód dlaczego warto obliczyć swój ślad węglowy i zastanowić się nad jego redukcją. Wszyscy musimy zaangażować się w wyścig z globalnym ociepleniem klimatu i skutecznie redukować ślad węglowy. W Polsce jest obecnie niewiele firm, które są zaawansowane we wprowadzaniu „zielonych rozwiązań” do swojej działalności. Jednak duża część rynku wciąż stawia swoje pierwsze kroki w tym obszarze. Doświadczenia polskich przedsiębiorców są jednak wspólne, dlatego właśnie stworzyliśmy platformę służącą eko-edukacji B2B, a także wymianie wiedzy i doświadczeń między liderami działań proekologicznych, a tymi firmami, które dopiero „dojrzewają” do wprowadzania u siebie podobnych zmian – mówi Olga Korolec, Dyrektorka Marketingu w Ringier Axel Springer Polska i Group Sustainability Director w Ringier Axel Springer Media AG.

Magdalena Wierzejska (17)
Magdalena
Wierzejska

Dyrektor Generalny na Polskę, kraje Bałtyckie, Czechy, Słowacje i Ukrainę, Prezes Zarządu

Bureau Veritas Polska

Zrównoważony rozwój stanowi podstawę dla działania Bureau Veritas. Kryzys klimatyczny jest faktem i nie można tego ignorować. Z drugiej strony jesteśmy świadomi ekologicznych, energetycznych i technologicznych przemian, których doświadczamy - rozwiązania, które opracowujemy w ramach BV Green Line szyte są na miarę dzisiejszych czasów. Nie można już tylko wspominać o planach redukcji GHG – te cele należy skonkretyzować, skwantyfikować i transparentnie komunikować. Liczenie śladu węglowego staje się obowiązkiem legislacyjnym, a jego redukcja i kompensowanie to procesy, w które musi się zaangażować najwyższe kierownictwo. Z dumą wspieramy merytorycznie projekt „Akademia ZEROEMISYJNI”, uruchomiony przez Ringier Axel Springer Polska.

O PROJEKCIE "ZEROEMISYJNI":

Celem Akademii jest pomoc w określeniu strategii dekarbonizacji firm. Liderem projektu jest redakcja miesięcznika FORBES, a partnerem strategicznym jest ING Bank Śląski. Bezpłatna rejestracja dostępna pod adresem: https://eventory.cc/event/akademia-zeroemisyjni

Pierwszy z sześciu webinarów zaplanowanych w ramach „Akademii Zeroemisyjni” odbył się 19 stycznia br., kolejny już 2 lutego br.! Prowadzącą cykl jest Magdalena Krukowska, dziennikarka magazynu Forbes.

Zakres tematyczny i daty webinarów:
19.01

Wprowadzenie do zeroemisyjności.

02.02

Obliczenie emisji. Jak przeprowadzić obliczenie śladu węglowego?

16.02

Redukcja emisji. Działania redukcyjne w poszczególnych zakresach – scope 1, scope 2 i scope 3. Finansowanie projektów inwestycyjnych.

02.03

Kompensacja emisji. Rodzaje projektów offsetowych, koszty kompensacji, platformy zakupowe, na co zwrócić uwagę wybierając projekt/ sposób kompensacji?

16.03

Najlepsze praktyki z zakresu zeroemisyjności w branży bankowej, IT i technologicznej.

30.03

Najlepsze praktyki z zakresu zeroemisyjności w pozostałych branżach

Podczas webinarów poruszane będą ważne dla firm zagadnienia m.in.: kluczowe wymogi legislacyjne - zgodnie z nowymi regulacjami firmy, które zatrudniają powyżej 250 pracowników, będą zobowiązane do przygotowania raportu niefinansowego już od 2024 roku; kiedy działania na rzecz klimatu stają się warunkiem dostępu do źródeł finansowania oraz innowacyjności; czy podejście do kwestii środowiskowych może być elementem przewagi konkurencyjnej i budulcem zaufania w kontaktach z kontrahentami zagranicznymi, klientami, inwestorami oraz społecznościami lokalnymi.

Forbes Polska jest patronem inicjatywy „Akademia Zeroemisyjni”, Bureau Veritas partnerem merytorycznym, a ING Bank Śląski partnerem strategicznym projektu.

Więcej: https://zeroemisyjni.ringieraxelspringer.pl/akademia_zeroemisyjni.html

zeroemisyjni