ciągłość działania

WEBINAR: Ciągłość działania spółki w sytuacjach ekstremalnych

mar. 24 2020

BEZPŁATNY WEBINAR           2 kwietnia 2020         Godz.: 10:30-12:00

stopka ciągłości działania

Kryzys epidemiczny, niespodziewanie dynamiczny i oddziaływujący silnie na społeczeństwo, wpłynął niezaprzeczalnie na biznes. Aktualnymi i głównymi tematami zarządów przedsięborstw jest zarządzanie ryzykiem i utrzymanie ciagłości biznesowej.

Dynamiczny charakter kryzysu wywołanego przez koronawirusa utrudnia dostęp do dokładnych informacji rynkowych. Niektóre kluczowe pytania -  dotyczące wpływu na populacje czy czasu trwania kryzysu - pozostają w dużej mierze bez odpowiedzi. W rezultacie wielu menedżerów ma trudności z oceną, zrozumieniem i zarządzaniem ryzykiem związanym z epidemią. Dodatkowo, mierzymy się ze skokami podaży i popytu na niespotykaną wcześniej skalę - zamykane są fabryki, pracownicy w zdecydowanej większości przeszli na pracę zdalną...Panuje ogólne poruszenie, ale też chaos informacyjny.

Podczas webinaru chcemy skonfrontować się z faktycznymi problemami polskich spółek i przekazać wzorce działania w kryzysie. Podstawą praktyki zarządzania ciągłością działania bedą wskazówki zawarte min. w normie  - ISO 22301 Business Continuity Management. Opowiemy jakie praktyki można zastosować natychmiast, bez konieczności formalnego wdrażania. W kolejnym kroku powiemy co powinna zrobić spółka w przyszłości, żeby kolejne, ewentualne  kryzysy były łatwiejsze do opanowania.

Partnerem wydarzenia jest Stowarzyszenie Emitentów Giełdowych

OMAWIANE ZAGADNIENIA:

Jak spółka powinna być przygotowana do zachowania ciągłości działania?

(analiza wpływu biznesowego; strategia ciągłości działania, jak może wyglądać przykładowa strategia ciągłości działania?; jak może wyglądać plan awaryjny na wypadek epidemii koronawirusa?)

Co ma zrobić spółka, która nie ma wdrożonego SZCD?

(czy polskie przedsiębiorstwa mają plany awaryjne?; jak powinno wyglądać powołanie zespołu kryzysowego?; kim są właściciele krytycznych procesów?; czy członkowie zespołu kryzysowego będą wiedzieli co mają robić?; identyfikacja i klasyfikacja zagrożeń)

Jakie są najczęstsze problemy przedsiębiorstw z utrzymaniem ciągłości?

(co powinna zrobić spółka, kiedy już przetrwa, żeby kolejne sytuacje ekstremalne były łatwiejsze do przetrwania?; zbudowanie i utrzymanie w kulturze przedsiębiorstwa SZCD)

Webinar poprowadzą:

Konrad Gałaj-Emiliańczyk -  Prawnik, audytor wiodący systemu zarządzania ciągłością działania wg normy PN-EN ISO 22301. Trener z zakresu ISO 27001, RODO oraz cyberbezpieczeństwa. Inspektor Ochrony Danych w Bureau Veritas Polska.

Piotr Biernacki - Wiceprezes zarządu Stowarzyszenia Emitentów Giełdowych  prezes zarządu Fundacji Standardów Raportowania

ciągłość działania zaproszenie

UWAGA! W trakcie webinaru przeprowadzimy anonimowe ankiety nawiązujące do obecnej sytuacji. Zachęcamy do czynnego i aktywnego udziału nie tylko w ankietach (ich wyniki będą omawiane na żywo), ale też do udziału w czacie.

Aby móc podjąc dyskusję oraz dać wyczerpujące odpowiedzi na Państwa wątpliwości zapraszamy do kierowania pytań już teraz, pod adres: ewa.pasnik@bureauveritas.com