cybersecurity

WEBINAR: Budowa kultury cyberbezpieczeństwa w organizacji - teoria i praktyka

sty. 18 2022
WEBINAR BUREAU VERITAS                        11.02.2022                  GODZ. 10:30-12:00

Kary finansowe, utrata zaufania ze strony klientów, paraliż działalności firmy oraz chaos w systemach operacyjnych to cena, jaką organizacje płacą za atak na systemy informacyjne spółki, czy nieintencjonalny wyciek danych ze względu na brak kultury cyberbezpieczeństwa w organizacji. Obecne realia udowadniają, że sposoby na pokonanie systemów zabezpieczeń danych są coraz bardziej zaawansowane i częstsze. Co 39 sekund w sieci pojawia się nowy cyberatak.* (Źródło: Uniwersytet Maryland) Należy jednak pamiętać, że atak niekoniecznie musi być skuteczny. Wszystko zależy od środków cyberbezpieczeństwa zastosowanych przez organizację.

Jak zbudować bezpieczną przestrzeń dla danych?

Rozwiązaniem jest wdrożenie zabezpieczeń systemowych, które będą chronić wszelkiego rodzaju informacje zapisane cyfrowo. W rodzinie ISO/IEC 27000 istnieje kilkanaście norm. Korzystanie z nich umożliwia organizacjom każdego rodzaju i wielkości zarządzanie bezpieczeństwem aktywów, takich jak informacje finansowe, własność intelektualna, dane pracowników czy informacje powierzone przez osoby trzecie, w tym interesariuszy.

Dlaczego warto wziąć udział w webinarze?

W trakcie webinaru uczestnicy dowiedzą się, co może zyskać organizacja dzięki wdrożeniu normy ISO 27001. Omówione zostaną zarówno aspekty wdrożenia systemu bezpieczeństwa danych, jego utrzymania jak i samego audytu certyfikującego w tym złożonego procesu certyfikacji w organizacji. Polecamy webinar wszystkim osobom, które dopiero zaczynają przygodę z bezpieczeństwem informacji jak i ekspertom, którzy chcą sobie przypomnieć lub utrwalić podstawy bezpieczeństwa informacji certyfikacji systemów zarządzania.

Omawiane zagadnienia:
  1. Po co mi system bezpieczeństwa danych? Jaką przewagę uzyskujemy dzięki certyfikacji?
  2. Niepożądane skutki braku zabezpieczeń danych
  3. Procedura certyfikacji przyjazna klientowi
  4. Nowe rozwiązania rodziny norm ISO 27000 - przechowywanie danych w chmurze
  5. Audyt, a funkcjonowanie firmy – szukanie problemów, czy wskazówek – ujęcie audytora
  6. Jak przygotować się do certyfikacji? – praktyczne podejście do utrzymania systemu
Prelegenci:

Prelegentami podczas webinaru będą zarówno audytorzy wiodący Systemów Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji - SZBI (niezależna i obiektywna ocena SZBI), jak i pełnomocnicy ds. SZBI (osoby odpowiedzialne za koordynację i utrzymanie systemów).

konrad

KONRAD GAŁAJ - EMILIAŃCZYK

Prawnik, inspektor ochrony danych, audytor wiodący systemu zarządzania bezpieczeństwem informacji wg normy PN-EN ISO 27001, ciągłością działania wg normy PN-EN ISO 22301, TISAX. Trener z zakresu bezpieczeństwa informacji wg. ISO 27001, ISO 22301, TISAX oraz RODO. Wykładowca Politechniki Białostockiej na Wydziale Inżynierii Zarządzania.

Łukasz Kołodziejczyk

ŁUKASZ KOŁODZIEJCZYK

Audytor wewnętrzny normy ISO27001. Profesjonalny Administrator Bezpieczeństwa Informacji. Konsultant rozwiązań w zakresie systemów bezpieczeństwa organizacji, bezpieczeństwa informacji oraz bezpieczeństwa danych osobowych i systemów informatycznych służących do przetwarzania danych osobowych. Pełni rolę Chief Security Officer, Data Protection Officer, Compliance Officer w podmiotach świadczących usługi drogą elektroniczną.

webinar bezpieczeństwo