Press release

Bureau Veritas wspiera przemysł energetyczny w drodze do niskoemisyjnej przyszłości

gru. 8 2020

Ponad 250 GW w lądowych oraz morskich elektrowniach wiatrowych i słonecznych

Bureau Veritas, światowy lider w branży usług w zakresie badań, inspekcji i certyfikacji, z dumą wspiera wiodących graczy sektora energetycznego na całym świecie dzięki swojemu doświadczeniu w poprawie bezpieczeństwa i wydajności projektów lądowych i morskich elektrowni wiatrowych, słonecznych oraz sieci energetycznych.

Opierając się na swojej ponad 100-letniej historii współpracy z branżą energetyczną i ponad 25-letnim doświadczeniu w dziedzinie energii wiatrowej i słonecznej, Bureau Veritas uczestniczyło w realizacji ponad 3000 projektów lądowych elektrowni wiatrowych i słonecznych w ponad 50 krajach oraz ponad 50 projektów morskich elektrowni wiatrowych, wśród których znajdują się najważniejsze przedsięwzięcia w branży.

W sumie oznacza to wsparcie techniczne dla 250 GW zainstalowanej mocy źródeł energii odnawialnej, co odpowiada prawie jednej czwartej całej zainstalowanej mocy (energia odnawialna i konwencjonalna) w Unii Europejskiej.

W ciągu ostatnich dwudziestu lat Bureau Veritas włożyło wiele wysiłku w opracowywanie kompleksowych rozwiązań związanych z odnawialnymi źródłami energii: od weryfikacji projektów morskich farm wiatrowych, do zapewniania jakości łańcucha dostaw branży paneli fotowoltaicznych oraz wsparcia  w zarządzaniu projektami i budową lądowych elektrowni wiatrowych.

Eduardo Camargo, wiceprezes ds. transformacji grupy i rozwoju biznesowego, Bureau Veritas, skomentował:

„Jako światowy lider w dziedzinie TIC w obszarze energetyki, Bureau Veritas codziennie wykorzystuje swoją wiedzę w zakresie jakości, ochrony zdrowia i bezpieczeństwa oraz zrównoważonego rozwoju, aby budować zaufanie między przemysłem a społeczeństwem. Angażujemy się we współpracę z naszymi klientami, aby przyspieszyć redukcję ich śladu węglowego, osiągnąć zerową emisję netto i zapewnić zrównoważone wykorzystanie zasobów. Dzięki usługom i rozwiązaniom w ramach BV Green Line dla sektora Odnawialnych Źródeł Energii zmniejszamy ryzyko związane z innowacyjnymi projektami energetycznymi na dużą skalę. Odgrywamy kluczową rolę we wspieraniu naszych klientów w działaniach zmierzających do ograniczania ich wpływu na ludzi i planetę oraz budowania niskoemisyjnej przyszłości”.

Joerg Gmeinbauer, globalny wiceprezes ds. energii i usług komunalnych, Bureau Veritas, dodał:

„Bureau Veritas z zaangażowaniem wspiera sektor energetyczny w wysiłkach mających na celu przyspieszenie transformacji energetycznej. W ostatnich latach opracowaliśmy wiele rozwiązań aby sprostać bieżącym i przyszłym wyzwaniom w zakresie rozwoju i wykorzystywania energii odnawialnej. Nasze usługi obejmują cały cykl życia aktywów, projektowanie, uzyskiwanie pozwoleń, dostawy, budowę i fazę eksploatacyjną lądowych i morskich farm wiatrowych oraz projektów solarnych. BV Green Line to dla klientów większa niezawodność sieci energetycznych w ramach dalszej integracji odnawialnych źródeł energii”.

Więcej informacji na temat Bureau Veritas Green Line:

Kontakt w Bureau Veritas Polska:

Rafał Borkowski
Kierownik ds. Rozwoju