Bureau Veritas członkiem Polskiego Stowarzyszenia Energetyki Wiatrowej

lut. 4 2021

Polskie Stowarzyszenie Energetyki Wiatrowej (PSEW) jest działającą od 1999 roku organizacją pozarządową, której celem jest wspieranie rozwoju odnawialnych źródeł energii w Polsce, głównie wiatrowej. Stowarzyszenie skupia czołowe firmy działające na krajowym rynku energetyki wiatrowej, zarówno inwestorów, deweloperów, jaki i producentów turbin oraz podzespołów. Od grudnia 2020 roku, spółka Bureau Veritas Polska została formalnie członkiem wspierającym PSEW.

Członkostwo w Polskim Stowarzyszeniu Energetyki Wiatrowej jest naturalną konsekwencją realizacji strategii Bureau Veritas Polska zakładającej stałe zwiększanie audytorskich kompetencji w sektorze energetyki wiatrowej. W Polsce firma aktualnie realizuje m.in. techniczne kontrole przy budowie farm wiatrowych dla firmy ENERTRAG na Pomorzu Zachodnim. Członkostwo to wpisuje się w podjęte przez Bureau Veritas zobowiązanie do dostarczania – za pośrednictwem zielonej linii BV (BV Green Line) – usług i rozwiązań dotyczących zrównoważonego rozwoju, zwłaszcza w zakresie zasobów i produkcji.

Grupa Bureau Veritas może pochwalić się ponad 100-letnią historią współpracy z branżą energetyczną i ponad 25-letnim doświadczeniem w dziedzinie energii wiatrowej i słonecznej. Bogate portfolio obejmuje ponad 3000 zrealizowanych projektów lądowych elektrowni wiatrowych i słonecznych w ponad 50 krajach oraz ponad 50 projektów morskich elektrowni wiatrowych, wśród których znajdują się najważniejsze przedsięwzięcia w branży. Usługi Bureau Veritas obejmują cały cykl życia aktywów, od fazy projektowania, uzyskiwania pozwoleń, dostawy, poprzez fazę budowy i eksploatacji.

Więcej o PSEW: http://psew.pl/

PSEW