WNIOSKI O CERTYFIKACJĘ
Wniosek o wycenę kosztów certyfikacji ISO 22000 -
Pobierz plik
Wniosek o wycenę kosztów certyfikacji SA 8000 -
Pobierz plik
Wniosek o wycenę kosztów certyfikacji IFS Food -
Pobierz plikWniosek o wycenę kosztów certyfikacji KZR INiG, REDCert EU, ISCC EU -
Pobierz plikWniosek o wycenę kosztów certyfikacji Integrowana Produkcja Roślin -
Pobierz
plik
WARUNKI CERTYFIKACJI
Ogólne warunki świadczenia usług certyfikacyjnych - Pobierz plik
Szczegółowe warunki świadczenia usług certyfikacyjnych - Pobierz plik
Zasady kalkulowania czasu trwania auditu - Pobierz plik
Procedura: Odwołania, reklamacje i skargi dotyczące certyfikacji - Pobierz plik
Procedura: Zawieszenie/wycofanie certyfikatu oraz unieważnienie umowy - Pobierz plik
Zasady i warunki świadczenia usług certyfikacji na zgodność ze standardem IFS - Pobierz
plik
Zasady i warunki świadczenia usług certyfikacji na zgodność ze standardem BRC - Pobierz
plik
PROCES CERTYFIKACYJNY
Krok 1: Wniosek o ofertę certyfikacyjną (KLIENT)
Jest to formalne zapytanie o ofertę. Zawiera niezbędne informacje o organizacji. Nie jest zobowiązaniem do przyjęcia oferty
Krok 2: Przegląd wniosku, informacje uzupełniające (BVC)
Ocena zdolności i wykonalności usługi certyfikacyjnej. Może wymagać dodatkowych informacji.
Krok 3: Oferta certyfikacyjna (BVC)
Oferta certyfikacyjna prezentuje warunki i zasady przeprowadzenia procesu certyfikacji.
Krok 4: Umowa certyfikacyjna (KLIENT, BVC)
Akceptowana i podpisana przez Klienta oferta staje się umową certyfikacyjną.
Uzgodnienie terminów z Klientem. Powołanie Auditora Wiodącego i zespołu auditorów. Przygotowanie planu auditu certyfikacyjnego (etap 1 - wstępny).
Krok 6: Audit certyfikacyjny - Etap 1 (KLIENT, BVC)
Etap wstępny auditu certyfikacyjnego, którego głównym celem jest m.in. ocena gotowości organizacji oraz przygotowanie do auditu głównego.
Krok 7: Wymagane korekcje oraz działania korygujące (KLIENT)
Raport z auditu wstępnego jest dla Klienta podstawą do podjęcia niezbędnych działań korekcyjnych i korygujących. Ich przeprowadzenie warunkuje kontynułowanie procesu certyfikacji.
Krok 8: Audit certyfikacyjny - Etap 2 (KLIENT, BVC)
Audit główny certyfikacyjny.
Krok 9: Wymagane korekcje oraz działania korygujące (KLIENT)
Jeśli w wyniku auditu zostaną zidentyfikowane niezgodności, Klient jest zobowiązany do podjęcia niezbędnych działań korekcyjnych oraz korygujących w terminie maks. 90 dni.
Krok 10: Ocena podjętych działań (BVC)
Rodzaj, zakres i skuteczność podejmowanych działań podlega ocenie i akceptacji auditorów.
Krok 11: Rekomendacja do wydania certyfikatu i zamknięcie raportu z auditu (BVC)
Zamknięcie wszystkich "otwartych" niezgodności pozwala na zamknięcie raportu z auditu oraz wydanie rekomendacji przez auditora wiodącego.
Krok 12: Decyzja certyfikacyjna (BVC)
Sformalizowany proces przeglądu procesu certyfikacji pod kątem jego poprawności oraz zgodności z procedurami certyfikacyjnymi oraz wydanie decyzji certyfikacyjnej.
Krok 13: Wydanie certyfikatu (BVC)
Data przyznania certyfikatu jest datą podjęcia decyzji certyfikacyjnej.
Krok 14: Audity nadzoru w okresie ważności certyfikatu (KLIENT, BVC)
Utrzymanie certyfikatu w okresie jego ważności jest warunkowane pozytywnym wynikiem auditów kontrolnych (w nadzorze) zgodnie z warunkami umowy certyfikacyjnej. Realizacja na zasadzie etapów 5, 8, 9 i 10.
Krok 15: Raport z auditu oraz rekomendacja do utrzymania ważności certyfikatu. (BVC)
Każdy okresowy audit kontrolny jest podstawą do rekomendacji utrzmania certyfikatu.
PROCES WERYFIKACJI EMAS
Proces weryfikacji EMAS - Pobierz plik
PROCES CERTYFIKACJI SA 8000
Proces certyfikacji SA 8000 - Pobierz plik
PROCES CERTYFIKACJI IFS FOOD, BRC GLOBAL STANDARD FOR FOOD SAFETY
Proces certyfikacji na zgodność z IFS Food oraz BRC Global Standard for Food Safety - Pobierz plik
PROCES CERTYFIKACJI DLA ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO
Etapy procesu certyfikacji dla
Rolnictwa ekologicznego - Pobierz
plik
PROCES CERTYFIKACJI GLOBALG.A.P.
Etapy procesu certyfikacji GLOBALG.A.P. - Pobierz
plik
PROCES CERTYFIKACJI INTEGROWANEJ PRODUKCJI ROŚLIN
Etapy procesu certyfikacji Integrowanej produkcji roślin - Pobierz
plik
STOSOWANIE ZNAKU CERTYFIKACYJNEGO
Zasady stosowania znaku certyfikacyjnego
Bureau Veritas Certification - Pobierz
plik
CENNIK PROCESU CERTYFIKACJI INTEGROWANEJ PRODUKCJI ROŚLIN
Cennik procesu certyfikacji Integrowanej Produkcji Roślin w zakresie uprawy rolnicze/uprawy warzywnicze/uprawy sadownicze - Pobierz
plik