Zapewnij Bezpieczeństwo Żywności i Pasz w łańcuchu spożywczym

Konsumenci coraz częściej szukają potwierdzenia, że produkty spożywcze które kupują pochodzą z odpowiedzialnych i bezpiecznych źródeł. Zarządzanie bezpieczeństwem żywności stało się kluczowe dla producentów, aby spełnić oczekiwania konsumentów.

 

Bureau Veritas oferuje szeroki zakres usług certyfikacyjnych dla każdego typu organizacji, które chcą zapewnić bezpieczeństwo swoich produktów w całym łańcuchu spożywczym.

 

Nasz zespół ekspertów pomoże w uzyskaniu zgodności z najwyższymi standardami jakości na każdym etapie łańcucha od hodowli zwierząt do produktów sprzedawanych w supermarketach, z uwzględnieniem ich opakowania, sposobu transportu i przechowywania.

Produkcja Pasz dla zwierząt

  • FAMI-QS

Standard FAMI-QS (ang. Feed Additive and preMIxture System) został stworzony w celu potwierdzenia zgodności produktów z regulacjami europejskimi.

 

Jeśli jesteś producentem lub dystrybutorem dodatków paszowych lub premiksów ten standard dotyczy właśnie ciebie.
 

  • GMP+

Firmy pragnące rozszerzyć swoją działalność w Europie muszą być certyfikowane na zgodność ze standardem akredytowanym przez Międzynarodową Organizację GMP+ (dawniej PDV). 

 

Wybór odpowiedniego standardu i zakresu certyfikacji zależy od roli organizacji w łańcuchu spożywczym.
 

  • PAS 222

Pas 222 jest standardem zaprojektowanym dla firm produkujących pasze. Standard ten został stworzony przez wiodącą organizację w  przemyśle pasz zwierzęcych i może być wykorzystywany w połączeniu z systemem ISO 22000.
 

Produkcja żywności

  • ISO 22000

ISO 22000 jest pierwszym międzynarodowym standardem wdrażającym system zarządzania bezpieczeństwem żywności.

 

Produkcyjnych (GMP) oraz Analizy Ryzyka Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP).

 

Standard ISO 22000 dotyczy wszystkich procesów w całym łańcuchu spożywczym.

 

  • FSSC 22000

Ten główny standard związany z bezpieczeństwem żywności został zatwierdzony przez Global Food Safety Initiative (GFSI).

 

System powstał z inicjatywy Fundacji ds. Certyfikacji Bezpieczeństwa Żywności (ang. The Foundation for Food Safety Certification). 

 

FSSC 22000 łączy w sobie  ISO 22000 i ISO/TS 22002-1.

 

  • BRC i IFS

Standard BRC stworzony przez British Retail Consortium został opublikowanych przez związek sieci brytyjskich supermarketów.

 

Z kolei, standard IFS został opublikowany przez związek niemieckich sieci supermarketów.

 

Każda firma pragnąca być dostawcą do konkretnych sieci supermarketów musi spełniać wymagania odpowiedniego supermarketu określone przez standard BRC, bądź IFS.

 

  • GlobalGAP

Standard GLOBALG.A.P. obejmuje stosowanie dobrych praktyk rolniczych, szczególnie w zakresie właściwego stosowania środków ochrony roślin, nawozów, optymalnych technik upraw, właściwego nawadniania, postępowania z odpadami powstającymi w procesie produkcji oraz zapewnienia właściwego bezpieczeństwa i higieny pracowników, bezpieczeństwa stosowanych technik uprawy i środków dla środowiska naturalnego.

 

  • Produkcja ekologiczna

Produkcja ekologiczna jest zrównoważonym systemem zarządzania rolnictwem. Opiera się na odpowiedzialnym korzystaniu z zasobów naturalnych, z uwzględnieniem cyklów przyrody, zachowaniem naturalnej żyzności gleby i wysokiej różnorodności biologicznej. Celem produkcji ekologicznej jest produkowanie wysokiej jakości produktów z wykorzystaniem przyjaznych dla środowiska metod i procesów, przy jednoczesnym ograniczeniu technologicznych dodatków do żywności.

 

Produkcja opakowań spożywczych

  • PAS 223

Zaprojektowany jako uzupełnienie do ISO 22000, PAS 223 jest standardem branżowym dotyczącym opakowań żywności.  Został stworzony przez czołowe organizacje działąjące w branży opakowań do żywności oraz przez producentów żywności.

 

  • EN 15593

Zapobieganie zanieczyszczeniom oraz zepsuciu żywności  wymaga stosowania dobrych praktyk higienicznych na wszystkich etapach łańcucha dostaw, w tym produkcji opakowań.

 

Norma EN 15593 określa wymagania dla systemu zarządzania higieną przeznaczone dla producentów i dostawców opakowań do żywności, w tym wymagania dotyczące składowania i transportu .

 

  • BRC IOP

Standard BRC IOP został stoworzony przy współpracy British Retail Consortium z Institute of Packaging (IoP). Standard został stworzony w celu pomocy producentom w adaptowaniu dobrych praktyk i wspieraniu systemu zarządzania jakością, aby opakowania były bezpieczne i legalne.

 

  • FSSC 22000

Fundacja ds. Certyfikacji Bezpieczeństwa Żywności (ang. The Foundation for Food Safety Certification) wydała system FSSC 22000 (certyfikat systemu bezpieczeństwa żywności) w oparciu o normę ISO 22000 i PAS 223. Ten ważny standard dotyczący bezpieczeństwa opakowań do żywności został zatwierdzony przez Global Food Safety Initiative (GFSI) .

 

Produkcja i handel zbożem, materiałami paszowymi i olejem

Prowadzimy inspekcje portowe i krajowe, a także usługi laboratoryjne dla zbóż i nasion roślin oleistych, materiałów paszowych (śrut, otrąb, DDGS-u) oraz olejów. Usługi inspekcyjno-laboratoryjne zbóż, pasz i olejów obejmują m.in. nadzór nad załadunkiem/rozładunkiem, kontrolę zbiorników, próbkowanie materiałów, oznaczanie zawartości zanieczyszczeń i substancji niepożądanych.

 

Inne usługi

Oferujemy przeprowadzanie audytów dostawców i audytów hignienicznych, które możemy dostosować do potrzeb klientów.

  • ALGERIA
  • ANGOLA
  • ARGENTINA
  • Armenia
  • AUSTRALIA
  • AUSTRIA
  • AZERBAIJAN
  • BAHAMAS
  • BAHRAIN
  • BANGLADESH
  • BARBADOS
  • BELARUS
  • BELGIUM
  • BENIN
  • BERMUDA
  • BOLIVIA
  • BOSNIA AND HERZEGOVINA
  • BOTSWANA
  • BRAZIL
  • BRUNEI
  • BULGARIA
  • BURKINA-FASO
  • BURUNDI
  • CAMBODIA
  • CAMEROON
  • CANADA
  • CAPE VERDE ISLANDS
  • CENTRAL AFRICAN REPUBLIC
  • CHAD
  • CHILE
  • CHINA
  • COLOMBIA
  • CONGO
  • CONGO (DEMOCRATIC REPUBLIC OF THE)
  • COSTA RICA
  • COTE D'IVOIRE
  • CROATIA
  • CUBA
  • CURACAO
  • CZECH REPUBLIC
  • DENMARK
  • DJIBOUTI
  • DOMINICAN REPUBLIC
  • ECUADOR
  • EGYPT
  • EL SALVADOR
  • EQUATORIAL GUINEA
  • ERITREA
  • ESTONIA
  • ETHIOPIA
  • FIJI
  • FINLAND
  • FRANCE
  • FRENCH WEST INDIES
  • GABON
  • GEORGIA
  • GERMANY
  • GHANA
  • GIBRALTAR
  • GREECE
  • GREENLAND
  • GUATEMALA
  • GUINEA
  • GUINEA BISSAU
  • HONDURAS
  • HUNGARY
  • ICELAND
  • INDIA
  • INDONESIA
  • IRAQ
  • ISRAEL
  • ITALY
  • JAPAN
  • JORDAN
  • KAZAKHSTAN
  • KENYA
  • KOREA (SOUTH)
  • KUWAIT
  • LATVIA
  • LEBANON
  • LIBERIA
  • LIBYA
  • LITHUANIA
  • LUXEMBOURG
  • MADAGASCAR
  • MALAWI
  • MALAYSIA
  • MALI
  • MALTA
  • MAURITANIA
  • MEXICO
  • MONTENEGRO
  • MOROCCO
  • MOZAMBIQUE
  • Myanmar
  • NAMIBIA
  • NETHERLANDS
  • NETHERLANDS ANTILLES
  • NEW ZEALAND
  • NICARAGUA
  • NIGER
  • NIGERIA
  • NORWAY
  • OMAN
  • PAKISTAN
  • PANAMA
  • PARAGUAY
  • PERU
  • PHILIPPINES
  • POLSKA
  • PORTUGAL
  • PUERTO RICO
  • QATAR
  • ROMANIA
  • RUSSIA
  • RWANDA
  • SAINT- PIERRE & MIQUELON
  • SAUDI ARABIA
  • SENEGAL
  • SERBIA
  • SEYCHELLES
  • SIERRA LEONE
  • SINGAPORE
  • SLOVAKIA
  • SLOVENIA
  • SOMALIA
  • SOUTH AFRICA (REP.)
  • SPAIN
  • SRI LANKA
  • SURINAME
  • SWEDEN
  • SWITZERLAND
  • SYRIA
  • TANZANIA (UNITED REPUBLIC OF)
  • THAILAND
  • TOGO
  • TRINIDAD & TOBAGO
  • TUNISIA
  • TURKEY
  • TURKMENISTAN
  • UGANDA
  • UKRAINE
  • UNITED ARAB EMIRATES
  • UNITED KINGDOM
  • UNITED STATES OF AMERICA
  • URUGUAY
  • UZBEKISTAN
  • VENEZUELA
  • VIETNAM
  • YEMEN
  • ZAMBIA
  • ZIMBABWE
  • Pozostałe strony
  • AFRICA
  • GLOBAL WEBSITE
  • MIDDLE EAST
  • SOUTH EAST ASIA
Wybierz swoją branżę, aktywa lub interesującą Cię usługę
Twoja branża

Twoje aktywa

Nasze usługi